De Top 2000

Ieder jaar weer kijken veel muziekfans uit naar de Top 2000. Deze wordt door fans zelf samengesteld door middel van stemmen die uitgebracht kunnen worden. Door te kiezen voor je favoriete nummers kun je er dus voor zorgen dat deze zo hoog mogelijk in de Top 2000 belanden. Dit beschrijft direct het enorme succes van deze hitlijst. Mensen vinden het enorm leuk om weer allerlei muziek te horen die ze al tijden niet meer beluisterd hebben. De Top 2000 komt tegemoet aan deze vraag doordat het een ware mengelmoes van allerlei soorten muziek en artiesten is.

Stemmen

Het proces om te stemmen is niet heel moeilijk. Gelukkig kan dat vandaag de dag heel eenvoudig online. Zoals we voor shoppen naar kinderkleding dit doen bij kidsbrandstore.nl kan de muziekliefhebber stemmen op de site van Radio 2. De exacte data waarop dit kan verschillen vaak van jaar tot jaar. Over het algemeen is dit in de eerste week van de maand december. Daarna kan er een paar weken gestemd worden, alvorens de stemmen bij elkaar opgeteld worden om tot de definitieve lijst te komen.

Top 2000 op de radio

Door Radio 2 wordt de Top 2000 uiteindelijk samengesteld aan de hand van alle stemmen. Datzelfde radiostation zend vervolgens de muziek van de gehele lijst uit. Hiermee wordt standaard begonnen op Eerste Kerstdag. Vervolgens wordt het zo ingepland dat het laatste nummer precies om middernacht gedraaid wordt tijdens Oud en Nieuw. Je kunt overigens het gehele jaar door de volledige lijst terugluisteren op de website van dit radiostation. Omdat veel mensen vrij zijn tijdens en tussen de feestdagen, wordt er nog meer naar geluisterd. Voor velen is het dan ook echt een beetje erbij gaan horen. Tussen de kerstkransen, oliebollen en champagne door wordt de Top 2000 veel gedraaid. Net zoals veel mensen dit op het werk doen.

Top 2000 op televisie

Voor de echte fans die nog een stapje verder willen gaan is er nog een optie, namelijk het Top 2000 café. Dit is de locatie van waaruit de zogenoemde lijst der lijsten wordt uitgezonden. Nog beter, iedereen kan er een bezoek aan brengen. Meegenieten wordt zodoende nog veel leuker. De gehele periode dat de lijst wordt uitgezonden is het café geopend.

Wil je dit alles zelf een keer van dichtbij meemaken? Dat kan, want het is namelijk mogelijk om met andere fans en diverse BN’ers deze locatie te bezoeken. Het Top 2000 café opent ieder jaar weer haar deuren in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Op de site van deze locatie kun je jezelf aanmelden zodat je toegang krijgt voor een bepaalde periode op een bepaalde tijd. Dit doet men om de doorstroming van bezoekers te bevorderen zodat zoveel mogelijk mensen naar binnen kunnen. Op oudejaarsavond mag er dan vanaf kwart over 8 niemand meer bij, omdat er live vanuit de studio wordt uitgezonden.

cocktail