Leonardo da Vinci

Geboren in Italië op 15 april 1452, gestorven in Frankrijk op 2 mei 1519. Als je het over een duizendpoot hebt die vanalles deed, dan mag je Leonardo zeker niet vergeten te noemen. Hij was op zoveel vlakken actief, maar is vooral bekend geworden door zijn schilderijen en uitvindingen.

Schilderijen

Iedereen kent natuurlijk de Mona Lisa want dat wordt op school geleerd. Het Laatste avondmaal is een ander verhaal, niet elke school haalt dit erbij. Dat is ook een schilderij dat met het geloof te maken heeft. Mens van Vitruvius kennen ook veel mensen maar waarschijnlijk niet bij naam. Het is een illustratie met bijschrift van een man in een vierkant en een cirkel. Twee paar armen en twee paar benen.

Onderzoeker

Leonardo was een onderzoeker. Niet door te experimenteren of verklaringen te zoeken, maar door alles grondig op te schrijven en te tekenen. Zo maakte hij erg veel tekeningen van de anatomie van de mens. Hij ging wel op zoek naar hoe het in elkaar zat door lichamen op te maken, natuurlijk wel van net overleden mensen, en zo te onderzoeken hoe alles verbonden was met elkaar. Hij was zo geïnteresseerd in alles dat hij zelfs met het idee rondliep om een encyclopedie te schrijven.

Uitvinder

Tallozen tekeningen heeft hij gemaakt van dingen die hij zelf bedacht. Een onderzeeboot, een brug, machinegeweren en zelfs een helikopter. Doordat hij ook een tijdje als militair architect en ingenieur heeft gewerkt, zijn die machinegeweren te verklaren. Leonardo heeft ook een muziekinstrument ontworpen, de Viola Organista, een vioolorgel. Een orgel met de klanken van een viool.

De duizendpoot Leonardo

Als je al zijn werkzaamheden op een rij gaat zetten, vraag je je af waar hij de tijd vandaan haalde om dat allemaal te doen en hoe hij zo veelzijdig kon zijn. Zijn werk bestond uit:

• Schilder

• Schrijver

• Anatomist

• Beeldhouwer

• Architect

• Uitvinder

• Natuurkundige

• Scheikundige

• Ingenieur

• Filosoof en als laatste

• Componist

Persoonlijk

Leonardo begon aan veel dingen maar er was weinig dat hij ook echt afmaakte. Wel zijn er heel veel schetsen, maar de uitwerking ontbreekt vaak. Zo ook met zijn schilderijen, veel tekeningen en maar weinig schilderijen die af zijn. Waarschijnlijk zou hij, als hij nu geleefd had, de stempel ADD hebben gekregen. Zwaar creatief, aan veel dingen beginnen en toch weinig uit je handen krijgen. Maar goed, hetgeen dat hij deed, was zeer de moeite waard. Als je ziet hoeveel mensen er jaarlijks naar de Mona Lisa gaan kijken. En bedenk een hoe beroemd hij nu nog is. Zijn werk werd als leidraad gebruikt door Dan Brown in zijn boek, De Da Vinci Code. Het werd een bestseller en daarmee werd ook het werk en leven van Leonardo weer meer bekend en geliefd.

Linkshandig

Leonardo was linkshandig. Doordat je als linkshandige zelf over je tekst gaat nadat je het geschreven hebt, had Leonardo zichzelf aangeleerd om in spiegelschrift te schrijven. Zo kon hij toch alles noteren zonder het uit te wrijven.

cocktail