Pythagoras

Ken je ook zijn achtergrond?

Pythagoras leefde nog voor Christus, namelijk van ongeveer 572 tot ongeveer 500 voor Christus. Het is zo lang geleden dat er ook geen duidelijke geschriften zijn over wanneer precies. Toch was hij al vooruitstrevend in zijn tijd. Hij leefde in de Griekse wereld. Vanuit Samos, zijn geboorteplaats, maakte hij reizen door Egypte en vele andere landen. Deze reizen maakte hij eigenlijk als filosoof maar toch gaat het verhaal dat hij tijdens een van die reizen in contact kwam met de stelling van Pythagoras en hem dus niet zelf heeft bedacht.

Eigen school

In het zuiden van Italië, in Croton om precies te zijn, richtte hij een school op die zijn naam draagt. Hij leerde de mensen over de getallen, maar omdat hij ook een filosoof was, leerde hij ze ook over de onsterflijkheid van de ziel en reïncarnatie en dat alles in harmonie was met elkaar. Omdat zijn volgers in reïncarnatie geloofde, waren zij vriendelijk tegen iedereen en aten geen vlees. Hierdoor kan je dus opmaken dat vegetarisch zijn, al voor Christus bestond alleen dan voor een andere reden dan nu.

Geschriften

Pythagoras schreef zelf niks op over zijn ideeën en gaf zijn volgelingen dezelfde opdracht. Praat er niet over met anderen! Alles wat er over hem bekend is, komt meer van zijn opvolgers, zoals Plato, en de geschriften van zijn volgers, als die er al waren.

Filosoof of sekteleider?

Hij stond bekend als filosoof maar hij ook de naam sekteleider omdat hij zoveel volgers had. Maar er gaan meer verhalen over Pythagoras in het rond. Zo zou hij op twee plaatsen tegelijk kunnen verschijnen en naar de onderwereld kunnen reizen. Ook zou hij kunnen communiceren met dieren.

cocktail