10 wetenschappelijke weetjes over je lichaam

Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en merkwaardig ding. Dagelijks worden er nog steeds nieuwe dingen over ontdekt. De wetenschap staat geen enkele dag stil. Veel mensen denken al een heleboel te weten, maar wist je ook al dit allemaal?

1) Een groot deel van onze organen hebben we niet nodig om te overleven. Wist je dat als je een groot deel van je lever of darmen kwijt bent, je nog steeds perfect kan functioneren? Hetzelfde geld voor één van onze longen of nieren. Eentje kwijt is nog geen volledig drama! Maar we houden liever natuurlijk alles bij onszelf.

2) Maagzuur is één van de meest zure substanties op aarde met een gemiddelde pH van 1,5. Mochten we een scheermesje inslikken, dan zou deze volledig door ons maagzuur kunnen verteerd worden! Toch raden we niet aan om dit eigenhandig te testen.

3) Vrouwen ruiken beter dan mannen. Dit komt omdat geuren samen hangen met sociaal gedrag en emoties. En daar zijn vrouwen nu net dat tikkeltje sterker in. Maar niet getreurd, sowieso kan iedereen al gemiddeld 50000 verschillende geuren waarnemen.

4) Je neus en oren blijven groeien tot wanneer je sterft. Je ogen daarentegen blijven je ganse leven exact dezelfde grootte. Pinokkio was dan toch niet zo speciaal.

5) Wij zijn de enige levende wezens op aarde die tranen produceren als teken van emotie. De volgende keer dat je naar Bambi kijkt weet je dus dat het een leugentje is.

6) Als je de grootste wil zijn van de klas, dan neem je best ’s morgens de meetlat erbij. Gedurende de dag kunnen we namelijk 1 centimeter kleiner worden. Het kraakbeen in je knieën en de schijven tussen je tussenwervels in de rug krimpen namelijk heel langzaam door de druk die erop uitgeoefend wordt.

7) We mogen dankbaar zijn dat de guillotine geen dagelijks gebruik meer bij ons kent, want wanneer je onthoofd wordt blijf je nog gemiddeld 15 seconden bij bewustzijn. Niet zo aangenaam dus.

8) Wanneer mannen zich als de grootste willen voordoen denk in het vervolg hier eens aan: de vrouwelijke eicel is de grootste cel aanwezig in het menselijk lichaam, terwijl de spermacel de kleinst is.

9) Er zijn welgeteld 52 botten aanwezig in onze voet. Daarmee nemen ze meteen een kwart van al onze botten mee in beslag. Zo is je schoen in elke kleur of maat meteen gevuld.

10) Een baantje rond de wereld of toch twee… Met een lengte van 100000 kilometer kunnen onze bloedvaten wel meer dan twee keer rond de aarde. Een lange weg dus!

Nu heb je meteen weer een paar interessante weetjes voor de volgende keer dat je met de vrienden een pintje gaat nemen.

cocktail