Albert Einstein

Ze dachten dat hij dom was

Albert werd geboren in Ulm in Duitsland op 14 maart 1879. Hij kreeg een joodse opvoeding maar niet zo streng. Zijn ouders waren liberale joden, ze stemden hun geloof af op de moderne wereld. Albert trok zich vaak terug waardoor zijn moeder dacht dat hij iets mankeerde. Dat hij dom was, dyslexie of autisme had. Hij kon niet tegen harde geluiden, drukte en geweld. En omdat hij vaak zat te dromen (nadenken bleek achteraf) dacht ze dat hij dom was. Op school haalde Albert zonder te leren erg goede cijfers en was de beste van de klas. Hierdoor veranderde het beeld dat zijn moeder van hem had. Op zijn tiende leerde hij al wiskunde en vioolspelen.

Schoolcarrière

In 1896 had Albert zijn middelbare school afgerond. Daarna ging hij naar de technische universiteit van Zürich in Zwitserland. Hij wilde niet in dienst omdat hij een grote hekel had aan geweld en gaf zijn Duitse staatsburgerschap op. Hierdoor werd hij staatloos en kon hij niet opgeroepen worden. In 1900 was hij klaar met zijn opleiding aan de universiteit en was toen leraar natuurkunde. Hij bracht daarna een wetenschappelijk boek uit om de titel doctor te krijgen. Het boek, Eine neue Bestimmung der Moleküldimensionen, kwam in 1905 uit.

Relativiteitstheorie

Hoe snel iets beweegt, kan je pas vaststellen door het naast iets anders te houden. Ruimte, tijd en afstand zijn relatief. Iedereen die wel eens iets uit zijn handen laat vallen, weet dat dit recht omlaag valt. Maar, als iemand iets uit zijn handen laat vallen in een rijdende trein, dan zal je zien dat het in de trein ook recht omlaag valt. Einstein vroeg zich af hoe dat kon omdat een trein toch een bepaalde snelheid had. Door dit fenomeen te onderzoeken, kwam hij uit op de relativiteitstheorie.

Andere theorieën van Einstein

Degene die we allemaal kennen is E=mc². E is energie, M is massa en C is de lichtsnelheid. Dan is er nog het foto-elektrisch effect dat als je licht op metaal schijnt, het elektroden afgeeft. Albert heeft ook het bestaan van de atomen en moleculen vastgesteld in de Brownse beweging. Daarnaast heeft hij nog een hoop andere dingen uitgevonden. Telkens ontspanning zoekend in het bespelen van de viool. Er zijn ook een hoop citaten van Einstein die de mensen nu nog steeds gebruiken.

Uiteindelijk is hij in 1933 naar Amerika verhuisd omdat de hij bang was voor het gevolg voor joden in Duitsland nu Hitler aan de macht was. Daar is hij op 18 april 1955 overleden.

cocktail