De kracht van metaallegeringen

Een legering is een stof die bestaat uit de atomen van meerdere metalen. Veel metalen hebben atomen die goed met elkaar binden en een vast en stabiel materiaal vormen. Brons, een legering van koper en tin, is waarschijnlijk de legering die het beste bekend is bij de meeste mensen.

Legeringen kunnen belangrijke voordelen en bijzondere eigenschappen hebben die de oorspronkelijke metalen missen. Brons is bijvoorbeeld een veel sterker materiaal dan puur koper of puur tin. In dit artikel bespreken we een paar belangrijke legeringen die industrieel geproduceerd worden.

Gietijzer

Gietijzer is het plastic onder de metalen. Het kan eenvoudig in vormen en in mallen worden gegoten, waardoor er allerhande nuttige gebruiksvoorwerpen ontstaan. Vooral in het verleden, voor de opkomst van staal en aluminium, had gietijzer zeer veel toepassingen. Er werden onder andere pannen, ketels, kachels, buizen en zelfs meubels en sieraden van gemaakt. Gietijzer bestaat uit een mengsel van ijzer, koolstof, mangaan en silicium.

Witgoud

Witgoud is een edelmetaal dat vaak wordt verward met platina, wat een puur metaal op zich is. Door het toevoegen van nikkel en/of palladium aan puur goud ontstaat er een aantrekkelijke zilverkleurige metaallegering. Door witgoud te gebruiken hebben edelsmeden meer verschillende materialen tot hun beschikking om de mooiste sieraden te maken. Omdat witgoud even duur of duurder is dan puur goud, is het een goed idee om een bedrijfslening bij qeld.com/nl/ aan te vragen.

Roestvast staal

Dit is een legering van ijzer, chroom, koolstof en nikkel. Een van de belangrijkste vijanden van metaal is corrosie: het roesten onder invloed van zuurstof en water. Vooral puur ijzer is erg gevoelig voor corrosie. Roestvast staal is niet volledig bestemd tegen roesten, maar wel zo goed dat de kracht van het ijzer in de legering niet wordt aangetast. Daarom wordt roestvast staal gebruikt bij het maken van allerhande grote en kleine voorwerpen, van bestek tot bouwelementen.

Koperlegeringen

Een van de metalen waar heel veel verschillende legeringen van bestaan is koper. Het oorspronkelijke metaal heeft een aantrekkelijke oranjebruine kleur, maar is niet erg sterk. Door er verschillende andere metalen aan toe te voegen ontstaan nieuwe metalen die sterker zijn, en vaak een andere aantrekkelijke kleur hebben.

  • Messing is een goudkleurig materiaal dat gebruikt wordt voor veel verschillende gebruiksvoorwerpen en sieraden.
  • Cupronickel is een zilverkleurig materiaal dat bijzonder goed bestand is tegen corrosie in omgevingen waar zeewater voorkomt. Daarom is het ideaal voor het construeren van voorwerpen en installaties voor schepen en havens.
  • Alpaca is een legering met nikkel en/of zink. Het lijkt op zilver, en wordt vaak als vervanging daarvoor gebruikt.
  • Brons tenslotte is een aantrekkelijke goudbruine legering. Toen brons ontdekt werd zorgde dat voor een revolutie in het maken van wapens en gebruiksvoorwerpen: de Bronstijd. Tegenwoordig heeft brons nog steeds veel verschillende praktische toepassingen, en door het zeer decoratieve uiterlijk wordt het veel gebruikt voor het maken van sieraden en standbeelden.
cocktail