Bedrokken tegen ongewenste bedgenoten

Misschien denk je er liever niet aan, maar ’s nachts slaap je eigenlijk niet alleen in je bed. Tijdens je slaap word je namelijk vergezeld van miljoenen microscopisch kleine beestjes.

Merk je wel vaker dat je een loopneus krijgt zodra je in bed kruipt? Krijg je vaak een niesbui zodra je je hoofd op je hoofdkussen legt? Sta je ’s morgens vaak op met een verstopte neus?

Microscopisch kleine beestjes kunnen hier de oorzaak van zijn. Ze hebben trouwens ook een naam: de huisstofmijt of in wetenschappelijke termen de Dermatophagoides pteronyssinus.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die in je huis leven. Ze zijn slechts 0,1 tot 0,6 mm groot. Je kunt ze dus niet of nauwelijks met het blote oog waarnemen. Onder een microscoop kun je ze wel goed zien. Ze zien eruit als minuscuul kleine spinnetjes.

Deze beestjes voeden zich met huidschilfers en leven op plaatsen waar ze zich makkelijk kunnen voeden: de bank, tapijten, kussens, matrassen, dekbedden, … Daarnaast houden ze ook van een vochtige omgeving. Plaatsen waar jij vaak zit of ligt zijn voor huisstofmijten dus een echt paradijs.

Huisstofmijten zijn een belangrijke oorzaak van astma en allerhande allergieën. Toch moet je als mens met deze diertjes leren leven. Dat betekent echter niet dat je meteen akkoord moet gaan met een heel leger huisstofmijten in je bed.

Wat te doen tegen een huisstofmijten?

Om de populatie huisstofmijten onder controle te houden is een goede bedhygiëne noodzakelijk.

Om je bed zo hygiënisch mogelijk te houden zijn bedrokken een prima idee. In het assortiment van bga.nl textiel vind je bedrokken in allerlei uitvoeringen en kleuren. Belangrijk om weten is dat de bedrokken die je online op de website van bga.nl kunt kopen, ecolabels hebben. Ze houden dus niet alleen je bed schoon, maar zijn ook nog eens goed voor het milieu. De meeste bedrokken kun je wassen, maar je kunt bedrokken ook fris houden door deze regelmatig te luchten.

Luchten is trouwens altijd belangrijk als je de bevolkingsgroei van huisstofmijten wilt tegengaan. Hoe meer je je beddengoed lucht, hoe minder vochtig dit blijft, dus hoe minder leuk huisstofmijten het vinden om erin te verblijven.

Een andere manier om huisstofmijten te bestrijden is regelmatig je beddengoed vervangen. Dit doe je best wekelijks. Was dekens, lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken op minimum 60°. Zorg ervoor dat je beddengoed goed droog is voor je het weer op je bed legt.

Een tapijt of een zacht kleedje in je slaapkamer kan heel gezellig zijn. Als je echter zoveel mogelijk huisstofmijt in je slaapkamer wilt vermijden, doe je er beter aan deze te vervangen door een ander soort vloerbedekking. Ook stoffen gordijnen hang je beter niet in je slaapkamer.

Maak tot slot je slaapkamer regelmatig schoon met water en dweil en zet op een droge dag alle ramen wagenwijd open!

cocktail